Intézményünk sikeresen pályázott a "külhoni magyar szakképzés támogatása" programban, így nyári szakmai gyakorlatra 2017. július hónapban 20 gyakorlati napra, szerbiai magyar tanulók érkeztek az intézménybe Topolyáról az ottani Mezőgazdasági Iskolából.
A pályázat címe: Tradicionális sütőipari termékek előállítása
Az érintett szakmacsoport: élelmiszeripar
A pályázat célja, hogy a bevont tanulók megismerkedjenek a magyar tradicionális sütőipari pék termékek gyártásával. Egészséges alapanyagok felhasználásával új előírások szerinti késztermékek előállításával, valamint a hűtött technológiával készült termékekkel.
A pék szakma még nem szerepel a hiány szakmák között, de sajnos a határán van, ugyanis nincs a szakma eléggé megbecsülve. E pályázat tekintetében a régióban cél, hogy a pék képzés a határon túli magyarok bevonásával nagyobb szerepet kapjon, kevesebben legyenek a pálya elhagyók, illetve több pályaválasztás előtt álló tanuló válassza a pék szakmát. Nem utolsó sorban pedig a munkáltatók anyagilag is elismerjék a pékeket.
A programban tervezett termékek előállításának köre:
- mákos-diós bejgli
- kenyérfélék sütése (Rozsos kenyér, fehér-félbarna)
- tradicionális Pozsonyi kifli gyártása
- hűtött technológiai előírások alkalmazása
- termék –dagasztás –táblázás –sütés
Természetesen az iskolánkba látogató diákok nem csak tanulással töltötték el az idejüket. Iskolánk dolgozói színes programokkal tarkították a nálunk töltött napokat: Megismerkedtek iskolánk tanmalmával, a székesfehérvári kenyérgyárral. Kirándulást tettek a közeli Bakonyban és sokak először láthatták a magyar tengert, a Balatont.
A Külhoni Magyar Szakképzés Támogatása projekt zárására Július 28-án került sor az iskola Agárd-Csiribpusztai tangazdaságában, ahol felelevenítésre került a szakmai munka. Megemlítettük az előállított termékeket és elkészítésük fontosabb momentumait. A két ország élelmiszeripari törvényeinek különbözősége is szóba került. A szakmai látogatások, kirándulások is említésre kerültek.
Az előadás jó hangulatban telt, és sok izgalmas élményt elevenített meg.
Az előadást főtt bográcsos pörkölt elfogyasztása követte. A vacsora után a vendégek az iskolára és Székesfehérvárra emlékeztető ajándékot kaptak.
A Szerb szakmai vezetés a Szent Istvánban eltöltött nyári gyakorlatot sikeresnek, és izgalmasnak találta. A két iskola vezetése a hasonló profilú képzések miatt elhatározta, hogy a jövőben megpróbálják az együttműködést.